NOVEMBERSTÅLAR

 

IR Katter

Bild: Saskia Gullstrand

Det bästa som finns är att kunna berätta för konstnärer att de kan få pengar för saker de har skapat.

På Stockholms Internationella Seriefestival i maj delade Underlandet ut lappar om världens bästa pengar. Vi sa till folk: ”Hej, gör du bilder och serier ibland? Vill du ha betalt för dem? Läs den här lappen och ansök om cash!”

Då kändes IR-ersättningen som en generös guldskatt vi kunde peka ut vägen till. Framförallt eftersom att det var så många vi träffade som aldrig hade hört talas eller ansökt om IR innan, både folk som gjort serier i många år och folk som precis hade börjat teckna. Men det här är en ersättning som vi vill att alla ska känna till, eftersom att den är så fruktansvärt bra och lätt att få!

IR (individuell reprografiersättning) är nämligen pengar som kan sökas av alla bildskapare som har publicerat sina egna bilder i böcker, fanzines, tidskrifter eller tidningar med ISBN- eller ISSN-nummer. Eftersom att varje serieruta räknas som en bild, kan serieskapare snabbt komma upp i många bilder och mycket pengar i ersättning. Det finns ingen vanlig konkurrens mellan de sökande, utan alla som är berättigade till ersättning och har publicerat tillräckligt med bilder för att komma över minimigränsen (250 kronor) får pengar.

Guldskatten delas helt enkelt upp mellan dem som söker. Nu har kuverten med besked ramlat ner i folks brevlådor som små lyktor i novembermörkret. Grattis, grattis, grattis till alla som har sökt och fått!

Vi är så otroligt glada över att få ha bidragit till att fler serieskapare hittade vägen till skattgrottan under 2015. Nästa ansökningsomgång har deadline 1 juni 2016. Vårt mål är att ännu fler ska söka då!

P.S. Vill du läsa mer om IR och hur man söker? Kolla här. Kom ihåg att du kan få IR-pengar även för serier och bilder som du har självpublicerat i fanzines eller liknande, så länge trycksaken har ett ISBN-nummer.Även privatpersoner kan ansöka gratis om ISBN-nummer från Kungliga Biblioteket, vilket innebär att alla fanzines som publiceras egentligen skulle kunna ha ISBN-nummer och därmed ge rätt till IR-ersättning. Läs mer här om ISBN-nummer och hur du ska göra för att lägga vantarna på dem till dina zines.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s