6 SNABBA FRÅGOR OM IR

 

 

Cash Kvinna IR Hel

Bild: Saskia Gullstrand

VAD ÄR EN BILD EGENTLIGEN VÄRD?

Att en bild kan ge olika mycket pengar i IR-ersättning brukar bli tydligt i november när beskeden från Bildupphovsrätt dimper ner i brevlådan. Många är det väl som stirrat på sitt IR-besked och försökt förstå varför de fått en viss summa pengar.  Att rapportera in 200 bilder kan ge dig 2000 kronor eller 18 000 kronor i ersättning, och i brevet du får hemskickat ges inga skäl till att summan blivit den ena eller den andra. Upplagans storlek spelar ingen roll, det anges tydligt på Bildupphovsrätts hemsida. Så vilka parametrar är det som avgör hur mycket pengar du får för en bild? Underlandet ställde sex snabba frågor till Eva-Mari Lindberg på Bildupphovsrätt för att reda ut vad som gäller.

Underlandet: En upphovsperson kan ju rapportera in bilder från  publikationer med ISBN-nummer (böcker, fanzines etc) som getts ut sedan fem år tillbaka. Under 2016 går det exempelvis att söka för böcker utgivna under 2011-2015. Får en mindre pengar för en bild ju fler år det har gått sedan den publicerades? 

Eva-Mari: Nej, hur nyutgiven boken är spelar ingen roll på det sättet. Däremot måste boken vara ju publicerad under dem år vi ger ersättning för. Nästa år kan du inte söka ersättning för böcker utgivna under 2009 till exempel.

Underlandet: Är det betydelsefullt om boken som bilderna finns publicerade i är fakta eller skönlitteratur?

Eva-Mari: Ja. Bilder i fack- och läromedelsböcker ger högre ersättning, än bilder som är med i skönlitterära verk. IR finns till för att ge upphovspersoner ersättning för att bilder kan kopieras av lärare i undervisningssyfte. Det kopieras helt enkelt mycket mer från fack- och läromedelslitteraturen, därför får man också mer pengar för bilder som finns med i sådana verk.

Underlandet: Räknas antalet publikationer en har medverkat i in i nivån på ersättning? Om en person söker för 50 bilder totalt till exempel, får den då högre ersättning om bilderna finns utspridda i tio böcker än om de är samlade i en enda bok?

Eva-Mari: Nej, det är bara det totala antalet bilder du rapporterar in som räknas.

Underlandet: Spelar det någon roll hur många nummer per år en tidning eller tidskrift med ISSN-nr kommer ut med?

Eva-Mari: Ja. En tidning eller tidskrift måste komma ut med minst fyra nummer per år för att du ska kunna få ersättning för bilder du har med däri.

Underlandet: Just nu räknas varje serieruta som en egen bild. I somras hörde vi ett rykte att det fanns planer på att ändra detta upplägg i framtiden, stämmer det?

Eva-Mari: Nej, det är inget vi har planer på.

Underlandet: Finns det något annat som väger in när ni beräknar hur stor ersättningen blir? Utöver antalet sökande och mängden pengar ni har att dela ut just det året.

Eva-Mari: Du får mindre pengar för fotografier än för illustrationer och tecknade bilder, eftersom att fotografer ofta har möjlighet att rapportera in så oerhört mycket fler bilder. Annars är det inget mer vi tar med i beräkningen.

Katt Eva Mari

Bild: Saskia Gullstrand

* IR (individuell reprografiersättning) är pengar som kan sökas av alla bildskapare som har publicerat sina egna bilder i böcker, fanzines, tidskrifter eller tidningar med ISBN- eller ISSN-nummer. Eftersom att varje serieruta räknas som en bild, kan serieskapare snabbt komma upp i många bilder och mycket pengar i ersättning. Det finns ingen vanlig konkurrens mellan de sökande, utan alla som är berättigade till ersättning och har publicerat tillräckligt med bilder för att komma över minimigränsen (250 kronor) får pengar. Läs mer om IR här.

Annonser

2 svar till “6 SNABBA FRÅGOR OM IR

 1. Frågor:

  1. Var kommer pengarna från? Är det en fond eller är det ett statligt bidrag?
  2. Är det lika mycket pengar som fördelas varje år, eller är det en fast summa per bild?

  med vänliga hälsningar
  /Lars

  Gilla

 2. Mycket bra frågor! Vi har inte fullständiga svar såhär på lördagsmorgon, men kommer återkomma med mer kunskap framöver. Detta är vad vi vet/tror just nu:

  1. IR-pengarna delas ut av Bildupphovsrätt i Sverige, som är en ekonomisk förening som består av de sju bildorganisationer i Sverige som är representativa för de i Sverige verksamma upphovspersonerna till bild och form, bland annat Svenska Tecknare. Dessutom är cirka 8500 individuella upphovspersoner med i föreningen. Bildupphovsrätt är alltså inte en statlig myndighet, utan en intresseförening för bildskapare, som har stark ställning och kunnat förhandla till bra villkor för bildskapare gentemot branschen och samhället (kan föreställa mig att de lobbar gällande lagstiftning om upphovsrätt etc).

  Bildupphovsrätt får i sin tur in pengarna från skolor och liknande, om jag inte minns fel, eftersom att IR-ersättningen finns till för att lärare ska kunna fortsätta att fritt kopiera illustrationer och liknande till sina elever i häften, till OH-bilder och liknande. Men exakt hur den transaktionen går till och vem som i slutändan betalar behöver vi kolla upp.

  2.A. Som jag har förstått det får Bildupphovsrätt in olika mycket pengar varje år från utbildningsväsendet/den som betalar in pengarna till dem. Om detta stämmer (kan också säkerhetskontrolleras igen) så är det alltså olika mycket pengar som fördelas varje år.

  2.B. Hur mycket varje bildskapare får i ersättning för sina bilder varierar också. Dessa parametrar gäller:

  – Foto eller illustration? (Högre ersättning ges för illustrationer.)
  – Är verket som bilden ingår i skönlitteratur, facklitteratur eller läromedel? (Facklitteratur och läromedel ger högre ersättning än skönlitteratur. Värt att vara uppmärksam på som serieskapare då du kan medverka med t.ex. journalistiska verk i antologier där skönlitteratur också ingår.)
  – Hur många bilder söker du totalt med? (Eftersom att det finns en maxgräns på 25 000 kronor för bilder i verk med ISBN-nummer och 15 000 kronor för bilder i verk med ISSN-nummer. Har du väl nått upp till maxnivån spelar det ju ingen roll hur många fler bilder du rapporterar in, då sjunker ersättningsnivån per bild.)

  Utöver det påverkar också mängden sökande och deras totala mängd av inrapporterade bilder något. Detta skiftar ju också från år till år.

  IR är lite komplicerat. men vi ska försöka återkomma med mer svar från Bildupphovsrätt, för att komplettera kunskapen. Kom också ihåg att det går jättebra att ringa dem själv och få besked, om du vill ha ännu snabbare svar direkt från källan. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s