LÄNGMANSKA KULTURFONDEN OCH HELGE AX:ON JOHNSONS STIFTELSE

Stipendietips nybörjare Kvinna med Pensel

Bild: Saskia Gullstrand

Gott nytt år önskar Underlandet!

Nyåret inleds med två riktigt trevliga och fina stipendier som vi verkligen vill uppmuntra alla att söka! Längmanska kulturfonden och Helge Ax:on Johnsons stiftelse delar årligen ut över hundra stipendier vardera till konst-, litteratur- och serieprojekt.  Vi vet av erfarenhet att dessa fonder dessutom gärna ger pengar även till den som är i början av sin skaparkarriär, vilket gör dem extra roliga att tipsa om.

Nedan har vi samlat information om de båda stipendierna, liksom råd inför ansökan. Läs dessutom noga igenom ansökningsvillkoren som listas på respektive fonds ansökningblankett och hemsida innan du söker. Om du har frågor om hur ansökan ska gå till, eller om huruvida det projekt du har i tankarna kan beviljas stöd, ring direkt till den fond du vill söka pengar av så kommer dem att hjälpa dig.

Tänk på att det allra viktigaste är att fundera ut ett projekt som du själv faktiskt tycker är intressant, roligt och viktigt.

LÄNGMANSKA KULTURFONDEN
Deadline 15 januari 2016.
Längmanska kulturfonden delar ut stipendier till litteratur-, konst- och serieprojekt, samt en massa andra saker. Bland annat kan fonden ge bidrag till utställningar, inspirationsresor, fanzine- och bokproduktion m.m.
Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt som ansökan gäller, men beloppen ligger oftast på mellan 15 000:- och 40 000:-. Om ditt projekt innefattar större kostnader än så, är det en bra idé att söka endast en del av pengarna från Längmanska kulturfonden och resten av pengarna från annat håll. (Fler stipendier som är sökbara under våren 2016 hittar du här.)
Både enskilda personer och organisationer kan söka pengar från den här fonden.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

  • Ansökan måste skickas med post till Längmanska kulturfonden, vilket innebär att du behöver lägga ansökningsbrevet på lådan senast den 13 januari för att brevet ska komma fram i tid.
  • Ansökan ska innehålla referenspersoner, som kan intyga för Längmanska Kulturfonden att du är en professionell och skicklig konstnär. Referenserna listas med namn, titel/relevant yrkeserfarenhet och kontaktuppgifter i ansökningsformuläret.
  • Sök gärna lite mer pengar än vad du tror är nödvändigt för att genomföra projektet, då du oftast kommer få något mindre pengar än vad du faktiskt bad om i din ansökan.

Läs mer om ansökan här.

HELGE AX:ON JOHNSONS STIFTELSE
Deadline 1 februari 2016.
Helge Ax:on Johnsons stiftelse delar ut stipendier till en litteratur-, konst- och serieprojekt, samt en massa andra saker. Framförallt ges stöd till förstudier och inspirationsresor inför ett litterärt eller konstnärligt projekt. Däremot kan du inte söka pengar för enbart tryckkostnader eller produktion av en serie som sedan ska säljas i form av t.ex. fanzine eller bok. Kulturföreningar kan också söka pengar för att genomföra engångsprojekt inom konst, litteratur och serier.
Hur mycket pengar som delas ut beror på vad det är för projekt som ansökan gäller, men om ditt projekt innefattar större kostnader än 40 000 kronor, kan det vara en bra idé att söka endast en del av pengarna från Helge Ax:on Johnsons stiftelse och resten av pengarna från annat håll. Ring gärna till Helge Axon Johnsons stiftelse för att få råd om vad som är bäst i just ditt fall. (Fler stipendier som är sökbara under våren 2016 hittar du här.)
Både enskilda personer och organisationer kan söka pengar från den här stiftelsen.
VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

  • Ansökan måste skickas med post eller personligen lämnas in till Helge Ax:on Johnsons stiftelse, vilket innebär att du bör lägga ansökningsbrevet på lådan senast den fredagen 29 januari för att brevet vara på den säkra sidan.
  • Till ansökan ska bifogas ett brev från minst en referensperson, som kan intyga för stiftelsen att du är en professionell och skicklig konstnär.
  • Personbevis ska bifogas. Det kan du enkelt skriva ut från Skatteverkets hemsida med hjälp av e-legitimation.
  • Sök gärna lite mer pengar än vad du tror är nödvändigt för att genomföra projektet, då du oftast kommer få något mindre pengar än vad du faktiskt bad om i din ansökan.

Läs mer om ansökan här.

Lycka till! ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s