RIP: Seriefestivaler 2015

 

 

 

Trollmor

Bild: Saskia Gullstrand

Underlandets festivallista 2015:

ANGOULÊME INTERNATIONAL COMICS FESTIVAL
FESTIVAL INTERNATIONAL DE BANDE DESSINÉE D’ANGOULÊME 
29 januari till 1 februari 2015
Världens tredje största seriefestival fyller årligen upp hela staden Angoulême med tecknade serier från otaliga av världens hörn. Den har urstark internationell uppslutning av serieskapare, förlag, journalister och serieälskare.
Läs mer här.

MARS

MANGA COMIC CON
12-15 mars 2015
Leipzig (DE)
Manga Comic Con är mangaälskarnas eget kosmos på bokmässan i Leipzig.
Läs mer här.

LEEMA FESTIVAL INTERGALACTICO DE FANZINES
21-22 mars 2015
Lima (PE)
Intergalaktisk fanzinefestival i Lima! På denna festival står läsning och upptäckande i centrum, besökarna ska ha möjlighet att ta in serierna som visas upp och säljs. Här betyder fanzines, förutom serier, också självpublicerad litteratur, poesi och gamla hederliga häften med hyllningar till band och musik.
Läs mer här.

MALMÖ SERIEFEST
28-29 mars 2016
Malmö (SE)
Seriemässa med fokus på självpublicerade serier i fanzine eller bokform. Festivalen hölls första gången 2015 och hyllades som ett efterlängtat tillskott till den svenska seriescenen!
Läs mer här.

APRIL

SINGAPORE ORIGINAL COMICS FESTIVAL
13 april till 17 maj 2015
Singapore (SG)
Singapore Original Comics Festival uppmuntrar originalitet och självpublicering inom seriekulturen, liksom sträcker ut en en hand till alla som drömmer om att börja teckna serier, men som ännu inte tagit steget. Festivalen är utbredd över en månad och fokuserar mycket på workshops och seriemarknad.
Läs mer här.

DOKOMI
23-24 maj 2016
Düsseldorf (GE)
I Dokomis artist alley hittar du fanzines, posters, doujinshis, massor av annan konst och konsthantverk, liksom tiotusentals andra fans av manga, animé och japansk populärkultur.
Läs mer här.

MAJ

ISTANBUL INTERNATIONAL ZINE FEST
1 maj till 3 maj 2015
Istanbul (TR)
En festival för alla som är involverade i fanzines, eller som har vidrört fanzines, eller någon gång i framtiden skulle vilja göra det.
Läs mer här.

EAST EUROPEAN COMIC CON
8 maj till 10 maj 2015
Bukarest (RO)
Festivalen som ger dig essensen av det Comic Con står för, nämligen möjligheten att grotta ner dig i science fiction, skräck och fantasy med hjälp av serier, filmer, tv-serier, böcker, spel m.m.
Läs mer här.

KLAXON STRIPFESTIVAL
9 maj 2015
Antwerpen (NE)
Samtida serier och konst möts på Klaxon stripefestival. Festivalmarknaden visar fram internationella och belgiska seriekollektiv, indieförlag och konstnärer.
Läs mer här.

STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL
9-10 maj 2015
Stockholm (SE)
Sveriges största seriefestival, där serieskapare och serieälskare samlas för att ge kärlek till varandras verk samt shoppa sig panka och utblottade på fantastiska serier. En mix av internationella gäster, scenprogram, förlag som visar upp sina senaste böcker och en enormt stark uppslutning av självpublicerande skapare gör Stockholms Internationella Seriefestival till en av årets viktigaste seriehändelser i Sverige.
Läs mer här.

BUDAPEST INTERNATIONAL COMICS FESTIVAL
BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÉPREGÉNYFESZTIVÁL 
10 maj 2015
Budapest, Ungern
Gäster från Europa möter de lokala serieälskarna för för en dags frosseri i serier, samt workshops, föredrag, scensamtal och livetävlande i serieteckning.
Läs mer här.

KODACHICON 
5 maj till 8 maj 2015
Lund (SE)
Kodachikon är Lunds egen festival för nördkultur som manga, anime, cosplay, TV-spel, karaoke, brädspel, rollspel med mera. Välkommen till Sveriges mysigaste konvent!
Läs mer här.

GRAPHIC NOVEL SHOW
CRTANI ROMANI ŠOU
15 maj till 17 maj 2015
Zagreb (HR)
Festival för serieälskare i alla åldrar, med utställningar, föreläsningar och massor av serier till försäljning.
Läs mer här.

VANCOUVER COMIC ARTS FESTIVAL 
23 maj till 24 maj 2015
Vancouver (CA)
Vancouver Comic Arts Festival förvandlar Vancouver till en stad av serier och historieberättande. Festivalen är gratis att besöka och bordskostnaderna på seriemarknaden hålls så låga som möjligt, för att alla skapare ska kunna delta.
Läs mer här.

FANZINE CAMPING
30 maj till 31 maj 2015
Lyon (FR)
Festival för fanzines, illustration och musik för barn. Fanzines, utställningar, konserter, filmvisningar, läsningar, spel och framför allt en mängd workshops av alla slag!
Läs mer här.

BRIGHTON ILLUSTRATION FAIR
30 maj till 31 maj 2015
Brighton (UK)
Brighton Illustration Fair ger kärlek till illustration i alla dess former, med stort fokus på serier, small press, grafiska tryck, fanzines och animation. Festivalen vill samla lokala, nationella och internationella konstnärer för ett par dagars fest, marknad, föredrag och filmvisningar.
Läs mer här.

JUNI

COMIC FESTIVAL MÜNCHEN
4 juni till 7 juni 2015
München (DE)
Cosplaytävling, tecknar-workshops och en stor, maffig seriemarknad är bara några av de saker som bjuds besökaren på Tysklands andra största seriefestival (som hålls vartannat år).
Läs mer här.

LA CACHINA
5 juni till 7 juni 2015
Quito (EC)
Seriemarknad för indiepublikationer, fanzines och formmässigt experimenterande.
Läs mer här.

COPENHAGEN COMICS
6 juni till 7 juni 2015
Köpenhamn (DK)
Danmarks största seriefestival och sätter stolthet i att omfamna alla sorters serier, från gamla klassiker och färgstarka superhjältar till manga och grafiska romaner.
Läs mer här.

COMIC ART FESTIVAL KUALA LUMPUR
6 juni till 8 juni 2015
Kuala Lumpur (MY)
Comic Art Kuala Lumpur är en skapar-fokuserad tillställning som hyllar kreativitet och mångfald inom serier, illustration och liknande.
Läs mer här.

OSLO COMICS EXPO 
9 juni till 1 juni 2016
Oslo (NO)
Oslo Comics Expo välkomnar alla att komma och visa sin kärlek för serier. Ta del av fanzine- och bokmarknad, workshops, scensamtal och live-inspelning av podcasten Seriemord, bland mycket, mycket annat!.
Läs mer här och här.

EAST LONDON COMICS + ARTS FESTIVAL (ELCAF)
20 juni till 21 juni 2015
London (UK)
ELCAF är dedikerad till allt som är serier, grafiska romaner, sekvenskonst, illustration och historieberättande. Festivalen bjuder på masterclasser i illustration, filmvisningar, animation och musik samt workshops, utställningar, föreläsningar och seriemarknad!
Läs mer här.

CRACK! ROME FESTIVAL OF DRAWN AND PRINTED ART
CRACK! FUMETTI DIROMPENTI
25 juni till 28 juni 2015
Rom (IT)
Crack! vill presentera de bästa underground-serierna, grafiska trycken och small press-verken i hela världen. Festivalen hålls inuti en ockuperad borg i Rom, där deltagarna får skapa sina egna konstverk på väggarna i fängelsehålorna.
Läs mer här.

BALTIC COMIC FESTIVAL
BALTYCKI FESTIVAL KOMIKSU 
26 juni till 28 juni 2015.
Gdansk (PL)
Polsk seriefestival som snart firar 10-årsjubileum. Baltic Comic Festival vill locka både nördar och nybörjare med workshops, utställningar, föredrag och seriemarknad!
Läs mer här.

JULI

FERIA DE FANZINES
18 juli 2015
Santiago (CL)
En generös fanzinefestival med som omfamnar serier, tidskrifter, design, konsthantverk och mycket mer.
Läs mer här.

NÄRCON SOMMAR
23-26 juli 2016
Linköping (SE)
NärCon är en spel- och cosplayfestival som även ger plats åt serieskapare. NärCon hålls två gånger om året, sommar och vinter, och sommarfestivalen har nästan dubbelt så många besökare som NärCon Vinter.
Läs mer här.

GENKI
21 juli till 2 augusti 2016
Roskilde (DK)
Genki är en dansk mässa för anime, manga, generell populär- och traditionell kultur från sydöstra Asien, med huvudfokus på Japan.
Läs mer här.

AUGUSTI

DUBLIN ZINE FAIR
15 augusti till 16 augusti 2015
Dublin (IR)
Massor av tid, kärlek, blod, svett, tårar, tusch och trycksvärta ligger till grund för de självpublicerade och handgjorda serier som firas på Dublin Zine Fest. Detta är en plats för fanzinemakare och fanzineälskare på och bortom Irland.
Läs mer här.

SAFARI FESTIVAL
22 augusti 2015
London (UK)
Safari Festival firar den nya vågen av alternativserier och konstserier inom och bortom Storbritannien.
Läs mer här.

HELSINKI COMICS FESTIVAL
28-30 augusti 2015
Helsingfors (FI)
Nordens största seriefestival har gratis marknadsbord till sina internationella gäster (inkl. fanzinemakare) och ger dig möjlighet att frossa serier bland större förlag, small press, zines och seriebutiker. Utöver alla finska serier som sällan hittar över till vår sida av Östersjön, kommer du troligtvis också hitta mängder med smallpress från övriga Europa. Internationella gäster, utställningar och scenprogram finns det gott om på festivalen, som lockar runt 25 000 besökare varje år.
Läs mer här.

SEPTEMBER

SEMANA INTERGALÁCTICA DE FANZINE
3-9 september 2015
Cordoba (AR)
Semana Intergaláctica de Fanzine är hyllning av fanzinekulturens kreativitet och demokratiska styrka. En inbjudan går ut till hela galaxen att delta i workshops, samtal, utställningar, seriemarknad och en fest som sträcker sig över sju dagar!
Läs mer här.

OAKLAND CREATES
5 september 2015
Oakland (CA)
Visionen om Oakland Creates är en serie av pop up-tillställningar som ska ge seriekonstnärer mfl möjligheten att visa och sälja sina verk i Oakland. Planen är att festivalen ska hållas var sjätte månad och bjuda in ständigt nya konstnärer. Första upplagan bjöd (utöver utställningar och fanzineförsäljning) på både liveteckning och livetryckning!
Läs mer här.

SAN FRANSISCO ZINE FEST
6 september 2015
San Fransisco (US)
San Fransisco Zine Fest håller DIY-kulturens fana högt – serier och konst ska firas, kulturen ska utvecklas, alla är välkomna! Festivalens coolaste moment kan vara fanzinebiblioteket där festivalen där du gratis och i lugn och ro kan läsa och bläddra i över 200 fanzines från tidigare upplagor av San Fransisco Zine Fest, som visar mångfalden och udden i San Fransiscos undergroundseriescen. Detta är en festival som arbetar mycket med inkludering och trygghet, samt som faktiskt ger betalt till deltagarna i panelsamtalen.
Läs mer här.

OPEN BOOK COMICS FEST
10-11 september 2015
Kapstaden (ZA)
Comics Fest är en del av en större litteraturfestival. Den satsar stort på serieförsäljning men bjuder även in en mängd internationella gäster.
Läs mer här.

CULTURES MAISON
11-13 september 2015
Bryssel (BE)
Tredagarsparty för serier och berättelser, som vill bjuda in alla som är nyfikna och lässugna. Festivalen skapar ett nätverk mellan förlag, seriekollektiv och självpublicerande skapare, med målet att alla ska kunna träffas, lära känna varandra och dela distributionskanaler. Deltagande och bord är gratis!
Läs mer här.

STRIBEFEBER
11-13 september 2015
Kristinesand (NO)
Stribefeber ger smakbitar av serier och animation från hela världen. Festivalen presenterar seriekonst, bra berättelser, humor, hantverk och allvar för alla mellan sexton och hundra år.
Läs mer här.

COMIC CON MALMÖ
12-13 september 2015
Malmö (SE)
Comic Con-konceptet sprider sig över världen och 2015 hölls mässan för första gången i Malmö.
Läs mer här.

CONNICHI
16-18 september 2015
Kassel (DE)
Connichi är dedikerad till manga och annan japansk populärkultur.  Se japanska artister och skådespelare uppträda live, besök eller delta i artist alley och njut av fantasi och berättelser tillsammans med 24 000 andra besökare. Connichi tar sin populärkultur på allvar och fick 2014 pris från japanska utrikesministeriet för att ha främjat vänskap mellan Japan och andra länder.
Läs mer här.

KENTUCKY FRIED ZINE FEST
19 september 2015
Lexington (US)
På Kentucky Fried Zine Fest möts serieskapare för att visa sina verk och lära sig mer om DIY-publicering. I hemlighet planeras världsherravälde där fanzines kommer ersätta kommersiell media. För att rekrytera nya ivriga deltagare i detta läggs mycket fokus på att lära ut om hur självpublicering och fanzinemakeri fungerar.  Festivalen arbetar med trygghet och inkludering, samt efter ledorden ”gratis och tillgänglig”.
Läs mer här.

COMICÓPOLIS
17-22 septmber 2015
Buenos Aires (AR)
Comicópolis är en internationell festival som samlar det bästa av serier från Argentina och omvärlden och skapar en underbar väv av seriemarknader, utställningar, föreläsningar och workshops.
Läs mer här.

LAGOS COMIC CON
18-19 september 2015
Lagos (NG)
Nigerias största seriefestival bjuder på allt från internationell och nigeriansk populärkultur till nya serier, film och spel från lokala skapare.
Läs mer här.

COMICS SALON
18-20 september 2015
Bratislava (SK)
Över 12.000 personer besöker årligen Comics Salón för att frossa i serieutställningar, dataspel, cosplay och japansk populärkultur.
Läs mer här.

RAPTUS
18-20 september 2015
Bergen (NO)
Bergens internationella seriefestival Raptus förgyller den norska seriehösten med föredrag, workshops, signeringar och massor av serier.
Läs mer här.

NICE
19-20 september
Bedford (GB)
Seriefestivalen i Bedford, som har målet att ta världen till England, bjuder bland annat in serieskapare som aldrig förut besökt Storbritannien. För arrangörerna av NICE kommer serierna alltid i första hand, även om all nördkultur hyllas på festivalen.
Läs mer här.

TOKYO ART BOOK FAIR
19-21 september 2015
Tokyo (JP)
Tokyo Art Book Fair är en knutpunkt för alla som arbetar med konstnärlig bokpublicering och konstböcker. Varje år samlas japanska och internationella oberoende förläggare, bokhandlare, galleritryckerier, konstnärer och serieskapare för att ge över  10 000 läshungriga besökare vad de vill ha.
Läs mer här.

NOVO DOBA COMICS FESTIVAL
22-27 september 2015
Belgrad och Pančevo (RS)
Novo Doba är Serbiens alternativseriefestival nummer ett. Den hålls varje år både i Belgrad och den lilla staden Pančevo utanför huvudstaden. Festivalen är relativt liten, men trots det är den Serbiens intressantaste händelse för de som hungrar efter utmanande seriekonst, avslappnat häng med serieskapare och vansinnigt snygga trycksaker.
Läs mer här.

SALON STRIPA
22-27 september 2015
Belgrad (RS)
Salon Stripa hålls varje höst Studentski Kulturni Centar i Belgrad och är Serbiens största seriefestival. Festivalen erbjuder tyvärr inte mycket i fanzineväg, men flera olika förlag är representerade och i ett separat rum säljs högar av begagnade serier som kan göra både Jugo-nostalgiker och yngre serieälskare exalterade.
Läs mer här.

BOK- OCH BIBLIOTEKSMÄSSAN
24-27 september 2015
Göteborg (SE)
Julafton för alla svenska serieförlag. En oas av föredrag, signeringar och serier till nedsatt pris för besökare. Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är utan tvekan årets händelse för litteraturälskare från hela landet. Seriescenen samlar allt gott på ett och samma ställe och i stort sett alla förlag finns representerade, men hur mycket utrymme som ges åt självpublicerade serier varierar från år till år. Att boka en monter för försäljning på mässan är dyrt, men för alla köpsugna serieälskare är bokmässan ett måste.
Läs mer här.

BOOMFEST
25-27 september 2015
St. Petersburg (RU)
Boomfest har allt man kan önska av en seriefestival: föredrag, utställningar, tävlingar, fest och en imponerande seriemarknad med stort fokus på small press och självpublicerade serier.
Läs mer här.

OKTOBER

FANZINES! FESTIVAL
1-31 oktober 2015
Paris (FR)
Festival som hyllar och uppmärksammar fanzines och självpublicerade serieböcker från Frankrike och omvärlden.
Läs mer här.

BRISTOL COMICS & ZINE FAIR
3 oktober 2015
Bristol (UK)
Festival med passion för självpublicering, som bjuder in ny publik och nya deltagare till Storbritanniens starka DIY-konstscen, samt ger skapare en chans att sälja sina verk.
Läs mer här.

LONDON MINI ZINE FAIR
3 oktober 2015
London (UK)
London Mini Zine Fair är en liten seriemässa som går helt i DIY Space Londons anda: konst och kultur av folket för folket. Att ha bord på festivalen är gratis! London Mini Zine Fair ska vara ett återkommande inslag i nyöppnade DIY Space Londons övriga, kulturrika verksamhet och hölls för första gången 2015.
Läs mer här.

INTERNATIONAL FESTIVAL OF COMICS AND GAMES
MIEDZYNARODOWY FESTIWAL KOMIKSU I GIER

3-4 oktober 2015
Łodz (PL)
Serie- och spelfestivalen i Łodz hölls för första gången 1991 och har sedan dess vuxit till att bli den största i sitt slag i östra Centraleuropa. På seriescenen kan man möta kända serieskapare från hela världen. På festivalens mässa kan besökare införskaffa allt från nya eller begagnade serier, spel och böcker till verktyg för illustratörer.
Läs mer här.

VIENNA COMIX
3-4 oktober 2015
Wien (AT)
Vienna Comix är en massiv tvådagars-festival som breder ut sig över 4.000 kvadratmeter och som genom åren lockat många stora namn inom serievärlden.
Läs mer här.

INTERNATIONAL FESTIVAL OF COMICS OF ALGERIA
FESTIVAL INTERNATIONAL DE LA BANDE DESSINÉE D’ALGER

6-10 oktober 2015
Alger (DZ)
Algeriets största seriefestival är internationell i ordets sanna bemärkelse, både när man ser till vilka serier som marknadsförs på mässan och den imponerande listan med inbjudna serieskapare från hela världen.
Läs mer här.

KOMIKAZEN INTERNATIONAL REALITY COMICS FESTIVAL
KOMIKAZEN, FESTIVAL INTERNAZIONALE DEL FUMETTO DI REALTÀ
8-12 oktober 2015
Ravenna (IT)
Den italienska seriefestivalen Komikazen är en unik festival på många sätt. Den fokuserar helt på berättelser hämtade från verkligheten, och journalistiska serier, som är en relativt liten genre världen över, ges särskilt stort utrymme. Som om det inte fanns anledningar nog att besöka Italiens seriehuvudstad så hålls festivalen för 11:e året i rad 2015 och programmet är fullspäckat med seriekonst och politik.
Läs mer här.

FANZINIASIS
9 oktober 2015
Bogota (CO)
Fanziniasis är en festival för dig som är förälskad i fanzines och DIY. Köp och byt zines, teckningar, klistermärken med mera på dagen, ät och festa med de andra deltagarna på kvällen!
Läs mer här.

PRESIÓN
16-18 oktober 2015
La Plata (AR)
Festival för bildskapande, självpublicering och grafik. Presión mål är att människor som skapar bilder ska mötas och lära av varandra.
Läs mer här.

CPH ZINE FEST
17 oktober 2015
Köpenhamn (DK)
Zine Fest är en nykomling på den danska seriescenen men gjorde omedelbar succé bland både fanzineförsäljare och besökare under sin debut 2014. Festivalen är ett paradis för small press- och fanzineälskare, och att boka ett bord som säljare kostar ingenting. Självpublicera dina serier, ta tåget till Köpenhamn och bli en del av en växande rörelse.
Läs mer här.

I SERIERNAS VÄRLD
22 oktober till 2 november 2015
Malmö (SE)
I seriernas värld är Malmös seriefestival med fokus på barn och unga. Festivalen hålls vartannat år och breder ut sig över halva staden med utställningar, föreläsningar och releasefester. Festivalen avslutas med en två dagar lång seriemarknad.
Läs mer här.

ZINE DAY OSAKA
24-25 oktober 2015
Osaka (JP)
Mässan som ger fanzines och mat åt folket.  Här kan du delta i workshops samt sälja, köpa och byta zines och konstverk med andra samtidigt som du njuter av något gott att äta.
Läs mer här.

COMIC CON GAMEX STOCKHOLM
30 oktober till 1 november 2015
Stockholm (SE)
När Comic Con-konceptet först kom till Sverige 2014 var Stockholm först ut, men sedan i år finns det även en systerfestival i Malmö. Spel, tv, cosplay och annan nördig populärkultur är stort på mässan. Det finns så klart även serier på Comic Con, men fanzineförsäljarna är än så länge få.
Läs mer här.

NOVEMBER

BUNBURY ZINE MARKET
7 november 2015
Bunbury (AU)
Det fanns en tid när fanzines styrde världen. Bunbury Zine Market är redo för alla som vill se detta hända igen.
Läs mer här.

ZINEFEST BERLIN
7-8 november 2015
Berlin (DE)
Berlins Zinefest är en mötesplats och ett party för alla som sysslar med fanzines, självpublicering och coola serier.
Läs mer här.

THOUGHT BUBBLE
9-15 november 2015
Leeds (GB)
Thought Bubble är en festival med många strängar på sin lyra. Förutom att dela ut British Comics Awards och publicera antologin Thought Bubble Anthology så samlar festivalen även några av de intressantaste namnen i seriebranschen!
Läs mer här.

ART BUBBLE
14-15 november 2015
Köpenhamn (DK)
Art Bubble påstår sig vara ”Danmarks trevligaste seriefestival”, oavsett om det stämmer eller inte så verkar det gå bra för festivalen som förut hölls vartannat år men som från och med 2015 kommer att anordnas varje höst. Tidigare upplagor av festivalen har haft ett land eller en seriegenre som tema och speciellt inbjudna serieskapare.
Läs mer här.

EVACON CONVENCIÓN ANIME Y COMIC 
29 november 2015
Managua (NI)
EvaCon är en endagsfest för serier, manga, animé och japansk populärkultur i Nicaraguas huvudstad. Föreningen EvaCon Nicaragua är mycket aktiv och ordnar också andra händelser under året, exempelvis animationsfestivalen MiniCon Anime.
Läs mer här.

DECEMBER

COMIC FIESTA
19-20 december 2015
Seri Kembangan (MY)
Comic Fiesta håller en magnifik och makalös seriemarknad där hundratals skapare säljer fanzines, själpublicerade böcker, posters och andra konstverk.  Det är Malaysias största seriefestival med fokus på originalskapare och DIY.
Läs mer här.

MUMBAI FILM & COMIC CON
19-20 december 2015
Bombay (IN)
Mumbai Film & Comic Con jobbar hårt för leverera toppklassupplevelser för fans av serier, spel, film och tv. Festivalen vill utvidga den indiska populärkulturen samt också sprida Comic Con till  mängder av städer och platser i Indien.
Läs mer här.

COMIKET 
29-31 decmber 2015
Tokyo (JP)
Finns det något bättre sätt att avsluta året än att besöka världens största seriefestival för självpublicerat och fanzines? Såklart det inte gör! Över 35 000 skapare säljer doujinshis, affischer, tryck med mera under en seriefest utan like, som år efter år utvidgar av vad berättande kan innebära.
Läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s