Kulturbryggans startstöd och genomförandestöd

EldflickaAndar

Bild: Saskia Gullstrand

Damma av dina finaste och mest skruvade projektidéer, det är dags att bjuda dem på bal!

Kulturbryggan är en stor statlig satsning för att hjälpa nyskapande konst och kultur att växa fram. Varje år delar de ut stora pengar till projekt som är innovativa, tar risker och utforskar något tidigare oprövat i den svenska kulturvärlden.

Startstödet är Kulturbryggans bidrag till förstudier, planeringsarbeten och liknande. Du kan få upp till 100 000 kronor för att pröva arbetsmetoder, konstnärliga tekniker, bygga nätverk och genomföra de första, förberedande stadierna i ditt projekt.

Genomförandestödet är Kulturbryggans stora projektbidrag. Du kan få upp till 1 000 000 kronor för att genomföra ett projekt som redan har kommit en bit på vägen och som håller mycket hög nivå.

Både enskilda personer och organisationer kan söka bidrag från Kulturbryggan. Förra ansökningsomgången delades 39 startstöd och 13 genomförandestöd ut.

Deadline är 1 april 2016.

Vad menas med nyskapande konst och kultur?

Projekt som bidrar med något fundamentalt nytt till kulturvärlden kan få stöd från Kulturbryggan. De tittar på vilka metoder, processer eller tillvägagångssätt som används i arbetet med projektet, liksom om projektet leder fram till unika format, genrer eller stilar. Projektet kan innebära att skapa ett konstverk eller nya kulturella sammanhang och institutioner. Huvudsaken är att projektet strävar efter att vara potentiellt banbrytande till formen och på viktiga sätt avviker från rådande konventioner eller normer inom sitt konstnärliga område. Till Kulturbryggan kan du därför vända dig med dina mest flippade, storslagna och ambitiösa idéer! Hittills har de gett pengar till bland annat poetry slam-opera, att utforska satanistisk feminism och sekterism som konstnärlig arbetsmetod och musik för bebisar. (Dessutom startade Underlandet – Plattform för serieskapare med 100 000 kronor från just Kulturbryggan på fickan.)

Viktiga saker som bedöms i din ansökan:

Kulturbyggan definierar hur hög kvalitet ett projekt håller utifrån fyra punkter:

  • Aktualitet. (Hur relevant projektet är i samtiden och dess angelägenhet för sin omgivning.)
  • Varaktighet. (Projektets framtida relevans och dess strävan att lämna ett bestående avtryck.)
  • Perspektivförskjutning. (Projektets normbrytande perspektiv.)
  • Komplexitet. (Projektets abstraktionsnivå och grad av kritisk analys.)

Ansökningsprocessen:

Kulturbryggan har satt ihop ett ansökningsförfarande som skiljer sig en del från många andra bidragsansökningar.

Först väljer du några kompetensområden från en lista som Kulturbryggan satt ihop. Kompetensområdena är detsamma som de kulturområden eller kunskaper du vill utveckla med ditt projekt. Vilka du väljer  avgör vilka bedömare som tittar på din ansökan och vilka kunskaper de har. Exempel på  kompetensområden är bild, litteratur och tidskrifter, cirkus, forskning, genus/HBTQ, miljö och tillgänglighet. (Här kan du se alla och läsa mer!) 

Sedan skapar du en användare på Kulturbryggans hemsida och kan börja fylla i din ansökan. Ditt projekt kommer bedömas utifrån dess nivå av nyskapande och hög kvalitet (aktualitet, varaktighet, perspektivförskjutning och komplexitet), samt utifrån deltagarnas kompetens, om relevanta samarbetspartners finns med och liknande. Det är därför särskilt viktigt att du tydliggör i ansökan hur ditt projekt är nyskapande och håller hög kvalitet, inte bara säger att det gör det.

När besked ges om vilka som tilldelats stöd kommer du också att få ta del av bedömarnas kommentarer och tankar kring ditt projekt. Att få liknande feedback vid stipendieansökningar är mycket ovanligt, så hatten av för Kulturbryggan!

Läs mer om startstöd här, genomförandestöd här och själva ansökan här!

Pepp och rosor och varmt lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s