Längmanska kulturfonden 2018

Pengar till serieromaner, serienoveller, resor och mycket, mycket mer!

GrowthSaskiaGullstrand.jpg

Bild: Saskia Gullstrand

Stiftelsen Längmanska kulturfonden stöttar serietecknare, konstnärer och författare som vill genomföra ett särskilt projekt. Bidrag ges till exempel för att bekosta levnadsomkostnader eller ateljékostnader under en intensiv arbetsperiod, material, resor och tryck.

Stöd till serieromaner, serienoveller med mycket mer:

Pengar ges till konstprojekt med ett konkret mål, till exempel:

  • teckna och publicera en seriebok eller serienovell.
  • göra en inspirationsresa för att samla kunskap i arbetet med en berättelse.
  • producera en utställning.

Alla projekt ska ha tidsram, budget och leda till ett tydligt mål.

Vem kan få pengar?

Serietecknare, konstnärer, författare och organisationer kan söka pengar från Stiftelsen Längmanska kulturfonden. Många serietecknare har fått bidrag från fonden under tidigare år, så passa på att söka!

Aldrig sökt stipendium innan? Längmanska kulturfonden ger gärna pengar även till den som är i början av sin skaparkarriär, vilket gör den till ett utmärkt stipendium för den som aldrig har sökt bidrag tidigare. Till exempel har ett flertal serietecknare fått bidrag för att bekosta lön och omkostnader under en period av arbetet med sin första serieroman.

Hur mycket kan jag få?

Mellan 15 000:- och 50 000:-, men hur mycket pengar du får beror på vad det är för projekt som ansökan gäller. Om ditt projekt innefattar större kostnader än så, är det en bra idé att söka endast en del av pengarna från Längmanska kulturfonden och resten av pengarna från annat håll.

Sök gärna lite mer pengar än vad du tror är nödvändigt för att genomföra projektet, då du oftast kommer få något mindre pengar än vad du faktiskt bad om i din ansökan.

När får jag pengarna?

Troligtvis i maj 2018, om du blir beviljad stöd.

Ansökan via onlinesystem:

  • Ansökan skickas in elektroniskt via Längmanska kulturfondens hemsida.
  • I ansökan ska du ange namn och kontaktuppgifter till referenspersoner som kan intyga för Längmanska Kulturfonden att du är en professionell och skicklig konstnär. Detta kan vara förläggare, andra serieskapare, lärare eller övriga personer verksamma i seriebranschen, som du har samarbetat med och som känner ditt skapande väl.

Deadline är 15 januari 2018. 

Läs mer om ansökan här!

Lämna en kommentar