Kulturbryggan projektbidrag våren 2018

Pengar till storslagna och märkliga serieprojekt, som annars är svåra att finansiera.

Princess_SaskiaGullstrand.jpg

Bild: Saskia Gullstrand

Kulturbryggans projektbidrag ska stödja nyskapande konst- och kulturprojekt som är så experimentiella och ovanliga att de har låg chans att få stöd av andra offentliga kulturfinansiärer.

Vad kan jag söka stöd för hos Kulturbryggan?

Pengar ges till konst- och kulturprojekt med ett konkret mål, till exempel:

  • teckna och publicera en eller flera serieböcker, som tillför något nyskapande och experimentiellt till serielitteraturen.
  • starta en organisation, som förändrar seriescenen i Sverige på ett radikalt sätt.
  • genomföra en helt ny typ av seriefestival, som inte liknar någon annan som redan existerar.
  • pröva en ny metod för historieberättande, produktion eller distribution, som möjliggör en form av serier och serieproduktion som inte finns idag.
  • Något helt annat, som är ambitiöst, fantastiskt och svårt att få bidrag till från annat håll.

Du kan ha kommit olika långt i din arbetsprocess när du söker stöd från Kulturbryggan. Bidraget kan sökas för:

  • projekt som består av förstudier, planeringsarbeten eller motsvarande.
  • projekt som redan har kommit en bit på vägen och som håller mycket hög nivå.

OBS! För att få stöd är det av största vikt att projektet är nyskapande, experimentiellt och håller hög kvalitet. Nedan kan du läsa mer om vad detta innebär.

Vad räknas som ett ”nyskapande och experimentiellt projekt med hög kvalitet”?

Kulturbryggans uppdrag är att stödja spännande och radikal utveckling inom kulturvärlden. Därför ställer de extra höga krav på att ditt projekt introducerar något nytt i kulturvärlden, något som inte har prövats förut, men som borde finnas.

I ansökan kommer du behöva beskriva på vilka sätt ditt projekt är nyskapande, experimentiellt och håller hög kvalitet. För att underlätta den processen kan du besvara frågorna nedan:

  • På vilket sätt är temat för ditt projekt nyskpande och experimentiellt? På vilket sätt håller det hög kvalitet?
  • På vilket sätt är slutmålet för ditt projekt nyskpande och experimentiellt? På vilket sätt håller det hög kvalitet? (Slutmålet kan vara en bok, ett konstverk, ny arbetsmetod, organisation m.m.)
  • På vilket sätt är de metoder, tekniker, processer och konstnärliga uttryck du använder under arbetet nyskapande och experimentiella? På vilket sätt håller de hög kvalitet?
  • På vilket sätt är kombinationen av deltagare och samarbetspartners som medverkar i projektet nyskpande och experimentiellt? På vilket sätt bidrar projektgruppens sammansättning och samarbetspartners till att projektet håller hög kvalitet?
  • Hur kommer ditt projekt att förändra samhället? Hur kommer det utveckla konst- och kulturvärlden? Vad kommer det att ge till publiken, som ska uppleva projektet?

För att underlätta nedbrytningen av begreppen ”nyskapande”, ”experimentiellt” och ”hög kvalitet” kan du helt enkelt fundera över vad som gör ditt projekt normbrytande, mäktigt, omstörtande, revolutionerande, underbart eller utmanande.

Musik för bebisar och satanistisk feminism (eller: vad Kulturbryggan har gett pengar till tidigare).

Kulturbryggan ska stödja projekt som ger något värdefullt till konsten, kulturvärlden och samhället, men som andra bidragsgivare skulle klassa som alltför  gränsöverskridande, flippade, utopiska, krävande eller märkliga. 

Tidigare har Kulturbryggan bland annat gett stöd till musik för bebisar och feministisk satanism som konstnärlig arbetsmetod, men även till sci-fi-serier som fokuserar på transpersoners narrativ och till Underlandet (alltså det konstlabb och resurscenter för serieskapare som driver den här sidan). Vad som räknas som experimentiellt och nyskapande är hela tiden i rörelse.

Exempel på ytterligare några fler beviljade projekt finns här!

Princess_SaskiaGullstrandLillBanner.jpg

Bild: Saskia Gullstrand

Vem kan få pengar?

Enskilda personer, grupper och organisationer kan söka pengar från Kulturbryggan. Ett antal serietecknare och serieprojekt har fått bidrag från fonden under tidigare år.

Aldrig sökt stipendium innan? Kulturbryggan svarar gärna på frågor och lägger stor vikt vid att hjälpa intresserade att göra en bra ansökan. Eftersom att deras uppdrag är att stödja nyskapande konst och kultur, kan även den som nyligen blivit yrkesverksam söka bidraget.

Hur mycket kan jag få?

Mellan 50 000:- och 1 000 000:-, men hur mycket pengar du får beror på vad det är för projekt som ansökan gäller. Om ditt projekt innefattar större kostnader än så, är det en bra idé att söka endast en del av pengarna från Kulturbryggan och resten av pengarna från annat håll.

När får jag pengarna?

Några månader efter ansökan har skickats in, om du blir beviljad stöd.

Ansökan via onlinesystem:

  • Ansökan skickas in elektroniskt via Kulturbryggans hemsida.
  • Läs noggrannt igenom all information om ansökan och redovisning i god tid innan du skriver din projektansökan. (Det är mycket information att ta in, framförallt om du är ovan vid att söka bidrag och stipendier.)

Deadline är 26 mars 2018. (Projektbidraget går att söka 2 ggr per år.  Nästa deadline är 3 september 2018).

Läs mer om ansökan här.

 

Lämna en kommentar