STIPENDIER OKTOBER-DECEMBER

OKTOBER

Nordisk kulturfond: Projektstöd

OM STIPENDIET: Nordiska kulturfondens projektstöd ska stödja konst- och kulturprojekt som involverar samarbetspartners från minst tre nordiska länder* och som också har ett tydligt nordiskt innehåll. Projektstödet ska framförallt täcka de kostnader som uppstår i projektet för att det är internationellt, som resekostnader, övernattning, ersättning och administration i samband med workshoppar, turnéer, föreställningar, konserter, utställningar, festivaler, konferenser, undervisning etc. Nordiska kulturfonden kan också ge stöd till sökandens egna administrativa kostnader och lönekostnader, om dessa har en direkt anknytning till projektet och är nödvändiga för att projektet ska kunna genomföras.

UTDELNING: Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt ansökan gäller.

VEM KAN SÖKA: Enskilda personer, nätverk, grupper och organisationer. Projektet måste i sin helhet involvera samarbetspartners från minst tre nordiska länder, men utöver detta kan projektet även samarbeta med partners i länder utanför Norden.

DEADLINE: 1 oktober 2019. (Bidraget gick även att söka med deadline 1 februari och 2 maj 2019). Läs mer om ansökan här.

* Samarbete med flera nordiska länder kan bl.a. innebära samarbete med enskilda konstnärer, nätverk, organisationer, stiftelser eller offentliga instanser i nordiska länder utanför Sverige. Som nordiska länder räknas Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.

Kulturrådet: Stöd till läs- och litteraturfrämjande insatser

OM STIPENDIET: Bidraget ska stödja läsfrämjande insatser och litteraturevent, bland annat litteratur- och berättarfestivaler, litterära caféer, samt andra läsfrämjande projekt som når många människor från allmänheten.

UTDELNING: Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt som ansökan gäller.

VEM KAN SÖKA: Endast organisationer.

DEADLINE: 8 oktober 2019. Läs mer om ansökan här.

Konstnärsnämnden/IASPIS: Residens i Bangalore, Jingdezhen, New York och Tokyo

OM STIPENDIET: Konstnärsnämndens residens utomlands är en sorts kombinerade ateljé-, rese- och projektstipendier. Med hjälp av stipendierna ska svenska bild- och formkonstnärer kunna åka utomlands och arbeta en period.

UTDELNING: Utöver ateljé får du som stipendiat tillgång till en möblerad bostad och ett stipendium för att täcka kostnader för resa och uppehälle under vistelsen. Under oktober 2019 går det att söka ateljéplats i Bangalore, Jingdezhen, New York och Tokyo.  Under 2020 kommer residens på andra platser att bli sökbara.

VEM KAN SÖKA: Enskilda personer.

DEADLINE: 17 oktober 2019. Läs mer om ansökan här.

Kulturrådet: Bidrag till främjandeorganisationer inom bild- och formkonst

OM STIPENDIET: Bidraget ska ge möjlighet för organisationer som främjar bild- och formkonst att bedriva sin verksamhet. Syftet är att stärka konstnärligt utvecklingsarbete och samverkan, så att fler ska kunna ta del av samtida och bild- och formkonst.

UTDELNING: Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt som ansökan gäller. Bidraget går att söka för max tolv månader i taget.

VEM KAN SÖKA: Organisationer som arbetar för att främja bild- och formkonst. (Verksamheten ska innebära att utan vinstsyfte hålla utställningar och/eller driva projektverksamhet med professionella kulturaktörer, konstbildande arbete samt publikarbete.)

DEADLINE: 17 oktober 2019. Läs mer om ansökan här.

Kulturrådet: Stöd till planerad utgivning av litteratur

OM STIPENDIET: Förlag och professionella bokutgivare kan få bidrag som stöd för att ge ut böcker. För att få bidrag ska ditt utgivningsprojekt omfatta flera planerade böcker. Undantag gäller för om du söker stöd för utgivning av nationella minoriteters litteratur, då kan du söka stöd för enskilda titlar.

UTDELNING: Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt som ansökan gäller.

VEM KAN SÖKA: Endast förlag och andra som ger ut litteratur som en del av sin professionella verksamhet.

DEADLINE: 22 oktober 2019.  Läs mer om ansökan här.

 

NOVEMBER

Svenska tecknare: Kopieringsfonden

OM STIPENDIET: Pengasr ges till serieskapare, illustratörer, grafiska formgivare och liknande vilkas bilder bedöms kunna ha kopierats och använts mycket inom undervisning i grundskola, gymnasium, universitet m.m. under det gångna året.

UTDELNING: Varje år delas 80 stipendier á 25 000:- ut.

VEM KAN SÖKA: Enskilda personer som arbetar som serieskapare, illustratörer, grafiska formgivare och liknande. Du måste inte vara medlem av Svenska Tecknare för att söka stipendiet.

DEADLINE: 7 november 2019.  Läs mer om ansökan här.

Kirunastipendiet

OM STIPENDIET: Kirunastipendiet ska öka bildkonstnärers intresse för Kiruna och uppmuntra dem att arbeta med staden som motivområde, samt ge invånarna i staden möjlighet att ta del av svensk bildkonst av hög kvalitet.

UTDELNING: Mottagaren får genom stipendiet följande: 1. Ett engångsbelopp på 40000:-. 2, Kiruna stad köper konstverk för ytterligare ca 40 000:- av stipendiemottagaren. 3, Stipendiemottagaren får hålla utställning på Kiruna stadshus. 4, Mottagaren tillbringar även en månad i Kiruna kommun och bor i konstnärslägenheten som finns till förfogande för ändamålet, samt har därefter priviligierad förtur att boka lägenheten ett antal veckor/år för inspiration till sitt fortsatta skapande.

VEM KAN SÖKA: Enskilda personer.

DEADLINE: 30 november 2019. Läs mer om hur ansökan går till här.

DECEMBER

Kulturrådet: Swedish Literature Exhange

OM STIPENDIET: Ska underlätta internationell spridning och översättning av svensk litteratur och dramatik, inklusive litteratur skriven på de fem minoritetspråken.

  • Förlag, litteraturfestivaler, eller andra organisationer kan få stöd för att anordna evenemang kring svensk litteratur och dramatik i översättning, t.ex. författares och illustratörers bokturnéer, eller medverkan vid litteraturfestivaler i utlandet. Det kan även vara uppläsningsevenemang av texter som inte är utgivna eller spelade på teater i landet i fråga.
  • Förlag kan även söka bidrag för översättning av svensk litteratur och dramatik till andra språk.

UTDELNING: Hur mycket pengar som delas ut varierar beroende på vad det är för projekt som ansökan gäller.

VEM KAN SÖKA: Endast organisationer.

DEADLINE: 31 december 2019.  (Bidraget går att söka närsomhelst under året.) Läs mer om ansökan här.