FESTIVALER APRIL-JUNI

APRIL

MALMÖ SERIEFEST
1-2 april 2017, Malmö (SE)
INFO: Seriemässa med fokus på självpublicerade serier i fanzine- eller bokform. Festivalen hålls på Stadsbiblioteket i Malmö och har hyllats som ett efterlängtat tillskott till den svenska seriescenen!
Läs mer här.

UPPSALA COMIX
1-2 april 2017, Uppsala (SE)
INFO: Uppsalas egen seriefestival slog publikrekord under 2016 – och i år uppmuntrar festivalen besökare att förköpa biljetter! Här blandas serieskapare, läsare, förlag och internationella gäster. Delta i workshops, lyssna på föreläsningar, shoppa dig pank och gå loss i serieyra!
Läs mer här.

FUMETTO
1-9 april 2017, Lucerne (CH)
INFO: Fumetto är Europas största festival för konstserier och en viktig plattform för inflytelserika och nyskapande serier. Festivalen satsar hårt på sitt utställningprogram och på att fördjupa förståelsen av serier genom podcasts, scensamtal, filmvisningar med mycket mera. Årligen vallfärdar 50  000 besökare från hela världen till Lucerne för att få en kreativ chockinjektion av seriefestivalen där det konstnärliga alltid står i centrum.
Läs mer här.

RATATÀ FESTIVAL
20-23 april 2017, Macerata (IT)
INFO: Sugen på seriefestival i vacker, italiensk stad vid havet? Kom till Ratatà Festival! Här frammanas en särskild värld av teckningar, berättelser, serier och alternativ distribution. Ratatà gillar serieskapare, serieläsare och oberoende serieförlag, som samlas för att dela serier, festa, samtala och umgås i dagarna tre.
Läs mer här.

LIBROS MUTANTES / MADRID ART BOOK FAIR
21-23 april 2017, Madrid (ES)
INFO: Spaniens stora mötesplats för experimentell och oberoende publicering. Fanzines, konstböcker och tidskrifter med mycket mera ryms här, liksom deltagare från både den lokala scenen och de internationella vidderna. Vill du veta hur självpublicering mår i Spanien idag? Kom till Libros Mutantes!
Läs mer här.

FANZINEIST
21-23 april 2017, Istanbul (TR)
INFO: Fanzineist håller fanzinekulturens fana högt i Istanbul! Om du inte har möjlighet att delta på plats kan du ändå skicka dina zines till festivalen, så säljer festivalteamet dem åt dig!
Läs mer här.

COMIC INVASION
24 april – 7 maj 2017, Berlin (DE)
INFO: Berlins stora vårfestival för lokala serieskapare, fans och publicister. Comic Invasion organiseras av skapare för skapare, med ett stort bultande hjärta för allting som kan kallas small press och självpublicerat.
Läs mer här.

FANZINE CAMPING: TOO COOL FOR SCHOOL
26-28 maj 2017, Bordeux (FR)
INFO: Här firas fanzines för barn! Festivalen samlar in zines gjorda för en yngre publik, som under tre dagar visas upp, läses, säljes och slutligen arkiveras. Dessutom kan du prova på workshops i screentryck, stämpeltryck, musik, fanzinetillverkning med mera, liksom givetvis gå på filmvisningar, föreläsningar med mera!
Läs mer här.

GLASGOW ZINE FEST
29-30 april 2017, Glasgow (GB)
INFO: Glasgow Zine Fest samlar skapare och fans som vill get down and dirty med DIY. Festivalen är glitterstorm av självpublicerade verk, bra musik och underbar mat.
Läs mer här.

MAJ

Copenhagen Comic Con

5-6 maj 2018, Köpenhamn (DK)
INFO: Nordens största populärkulturevent återvänder till Köpenhamn! På Comic Con kan du sälja dina serier i artist alley, eller bara njuta av alla serier, scensamtal, cosplay-tävlingar med mycket mer som festivalen erbjuder.

GRAPHIC NOVEL SHOW / CRTANI ROMANI ŠOU
12-14 maj 2017, Zagreb (HR)
INFO: Festival för serieälskare i alla åldrar, med utställningar, föreläsningar och massor av serier till försäljning.
Läs mer här.

DIY CULTURES 2017: ZINES, COMICS, ACITIVIST DAY FESTIVAL
14 maj 2017, London (GB)
INFO: Hyllad festival för zines, konstböcker, serier, animation, poesi, videokonst och mycket mer. DIY Cultures värnar oberoende, autonomi och alternativ – politiskt och konstnärligt. Avkolonisering, psykradikal aktivism och massa goa serier utlovas!
Läs mer här.

FESTIWAL KOMIKSOWA WARSAWA 
18-21 maj 2017, Warsawa (PL)
INFO: Första gången Festiwal Komiksowa Warsawa gick av stapeln brann ett tryckeri ner och en isländsk vulkan fick utbrott, så att inga internationella gäster kunde anlända. Trots detta är seriefestivalen nu en av de största i Centraleuropa. Här smittas varje besökare, ung som gammal, av en verklig passion för serier!
Läs mer här.

STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL
19-21 maj 2017, Stockholm (SE)
INFO: Sveriges största seriefestival, där serieskapare och serieälskare samlas för att ge kärlek till varandras verk samt shoppa sig panka och utblottade på fantastiska serier. En mix av internationella gäster, scenprogram, förlag som visar upp sina senaste böcker och en enormt stark uppslutning av självpublicerande skapare gör Stockholms Internationella Seriefestival till en av årets viktigaste seriehändelser i Sverige.
Läs mer här.

CONFUSION
19-21 maj 2017, Göteborg (SE)
INFO: Hyser du kärlek till manga, animé, cosplay, spel och annan populärkultur från Japan och Östasien? Kom till ConFusion! På konventets artist alley kan du visa upp och sälja dina serier, samtidigt som festivalen bjuder på sin omtumlande kärlek till nörderi och östasiatisk kultur.
Läs mer här.

GUTTERFEST
19-20 maj 2017, Barcelona (ES)
INFO: Gutterfest är en av Spaniens viktigaste seriefestivaler och viktig grogrund för självpublicering och small press. Gutterfst samarbetar med flera andra spanska festivaler och lockar årligen mängder av folk till sin serie- och fanzinemarknad, där 200 utställare säljer och förmedlar sina trycksaker till en läshungrig publik.
Läs mer här.

VANCOUVER COMIC ARTS FESTIVAL 
20-21 maj 2017, Vancouver (CA)
INFO: Vancouver Comic Arts Festival förvandlar Vancouver till en stad av serier och historieberättande. Festivalen är gratis att besöka och bordskostnaderna på seriemarknaden hålls så låga som möjligt, för att alla skapare ska kunna delta.
Läs mer här.

KOMIKAZEN INTERNATIONAL REALITY COMICS FESTIVAL
KOMIKAZEN, FESTIVAL INTERNAZIONALE DEL FUMETTO DI REALTÀ

Datum för 2017 saknas ännu. Förra festivalen hölls 20-21 maj 2016, Ravenna (IT)
INFO: Den italienska seriefestivalen Komikazen är en unik festival på många sätt. Den fokuserar helt på berättelser hämtade från verkligheten, och journalistiska serier – som är en relativt liten genre världen över – ges särskilt stort utrymme. Som om det inte fanns anledningar nog att besöka Italiens seriehuvudstad så hålls festivalen för 12:e året i rad 2016 och programmet är fullspäckat med seriekonst och politik.
Läs mer här.

ZINE CAMP ROTTERDAM
24 maj 2017, Rotterdam (NL)
INFO: Skapa fanzines och nya vänskapsband på Zine Camp Rotterdam! Festival med fokus på att skapa nya zines tillsammans och lära känna nya människor. Zine Camp bjuder på öppna platser med material för zinetillverkning, workshps, samtal, fanzinebord och fin stämning. Alla är välkomna, nybörjare likväl som vana fanzinemakare!
Läs mer här.

NORDSKEN
25-27 maj 2017, Skellefteå (SE)
INFO: Serier har en självklar plats på Skellefteås magnifika och växande festival för spel, kultur och kreativitet! Så fort du har köpt festivalbiljetten kan du boka gratis bord i Artist Alley, liksom ta del av cosplay, lajv, virtual reality och spela alla tänkbara brädspel, kortspel och rollspel. Nordsken svämmar över av intressanta aktiviteter, så det är tur att festivalen pågår dygnet runt i tre dagar!
Läs mer här.

KODACHICON 
25-28 maj 2017, Lund (SE)
INFO: Kodachikon är Lunds egen festival för nördkultur som manga, anime, cosplay, TV-spel, karaoke, brädspel, rollspel med mera. Välkommen till Sveriges mysigaste konvent!
Läs mer här.

FEIRA MORTA 
27-28 maj 2017, Lissabon (PT)
INFO: Kom till Feira Morta, en festival som håller fanan högt för självpublicering och DIY i Portugal. Festivalen omfamnar fanzines, tidningar, serier, böcker, grafik, skivor och kasettband, samt har också ett gott öga till utställningar, videokonst, workshops, performance, föreläsningar och konserter.
Läs mer här.

JUNI

Dokomi

3-4 juni 2017, Düsseldorf (GE)
INFO: I Dokomis artist alley hittar du fanzines, posters, doujinshis, massor av annan konst och konsthantverk, liksom tiotusentals andra fans av manga, animé och japansk populärkultur.

Oslo Comics Expo

9-10 juni 2017, Oslo (NO)
INFO: Oslo Comics Expo välkomnar alla att komma och visa sin kärlek för serier. Ta del av fanzine- och bokmarknad, workshops, scensamtal och live-inspelning av podcasten Seriemord, bland mycket, mycket annat!

ELCAF / East London Comics + Arts Festival

16-18 juni 2017, London (GB)
INFO: ELCAF är dedikerad till allt som är serier, grafiska romaner, sekvenskonst, illustration och historieberättande. Festivalen bjuder på masterclasser i illustration, filmvisningar, animation och musik samt workshops, utställningar, föreläsningar och seriemarknad!

CAKE / Chicago Alternative Comics Festival

10-11 juni 2017, Chicago (US)
INFO: Chicago har en tät och aktiv undergroundscen för serieskapare, som varje år samlas till den beryktade CAKE-festivalen. Festivalens uppgift är att göda banden mellan självpublicerande skapare, small press-förlag och läsare.

Crack! Rome Festival of Drawn and Printed Art / Crack! Fumetti Dirompenti

22 juni till 25 juni 2017, Rom (IT)
INFO: Crack! vill presentera de bästa underground-serierna, grafiska trycken och small press-verken i hela världen. Festivalen hålls inuti en ockuperad borg i Rom, där deltagarna får skapa sina egna konstverk på väggarna i fängelsehålorna.